utdelningsaktier logo

”Såhär bygger du en utdelningsportfölj”

Samarbetslänk till Avanza.se

Aktier med hög utdelning – Tips på 14 olika aktier!

Aktier med hög utdelning

Aktier med hög utdelning kan vara ett bra tillgångslag för den som söker stabila intäkter från börsen. Aktier, även kallat värdepapper, är en andel i ett företag och som du kan ta del av genom att köpa en eller flera andelar i ett bolag som du är intresserad av. För många är själva ordet ”aktie” förknippat med bank- och finansvärlden och ordet har fortfarande en aura över sig om att det är endast ”vissa” personer som handlar med aktier. Så är det absolut inte längre. Idag kan, och bör, alla ha någon form av exponering mot börsen. Men glöm inte att det innebär risk.

Aktier med hög utdelning är inte till för den som är ute efter snabba klipp

Det finns ett uttryck som heter ”snabba klipp” och som syftar på precis det, att göra snabba klipp och med det menas att man köper aktier i ett bolag och säljer dem relativt omgående på en kursuppgång och på så sätt kan man tjäna sig en rejäl hacka. Detta hör inte heller till vanligheterna mer utan när du bestämmer dig för att gå in på aktiemarknaden bör du ha ett långsiktigt mål med dina köp samt ha en rejäl portion is i magen för att inte bli nervös varje gång som börsen går ner. För börsen går ner emellanåt. Ibland kan börsen sjunka varje dag under en hel vecka och till och med längre och ibland är det mer som en berg- och dalbana, några dagar uppåt och några dagar nedåt. Sen finns det ju vissa dagar och veckor som börsen stiger kontinuerligt och då är det väldigt roligt att vara aktieägare.

Vilka aktier med hög utdelning ska jag välja?

Aktiemarknaden är väldigt stor och när du ska ge dig in på den ska du börja med att bestämma dig för om du ska satsa på en svenska aktiemarknaden eller som du vill handla på till exempel börsen i Asien eller USA. Som nybörjare är det oftast bra att börja på hemmaplan dvs. att köpa aktier i ett svenskt bolag. Det finns många svenska bolag som är aktiebolag och som är listade på Stockholmsbörsen och därmed öppna för alla att handla i. När du har bestämt dig för att handla på den svenska marknaden ska du bestämma dig för vilken bransch som du ska satsa pengarna i. Detta är lite av en djungel men om du benar upp djungeln i mindre snåriga områden så ska du se att det är inte så svårt. Industribolag, dagligvaruhandel, hälsa och läkemedel, it, utveckling och teknik samt miljö är några av de områden som är representerade på aktiemarknaden och i dessa områden finns det många företag att välja på.

För att göra det enkelt för dig samtidigt som du kan dra nytta av en hög aktieutdelning kan du titta på ditt eget liv. I vilken butik handlar du mat? Spelar du dataspel? Läser du böcker online? Vilken bil kör du? Så här kan du hålla på ett tag och när du har svaren på dessa frågor kan du se om några av dessa företag finns registrerade på börsen och då ska du även kolla vad de ger för utdelning.

Förutom att du köper aktier i ett visst bolag som du hoppas ska stiga i värde så kan du även göra dig en hacka på den aktieutdelning som många bolag delar ut till sina aktieägare en eller två gånger om året. Inom aktiebranschen finns det aktier som ger noll kronor i utdelning, som ger från några ören och kronor i utdelning och som ger relativt mycket i utdelning.

Vad innebär aktier med hög utdelning?

Precis som allt annat kan ju det vara subjektivt vad som är högt och vad som är lågt. Men när det gäller aktieutdelning så räknas hög utdelning när du får en direktavkastning på cirka 5-10%. Du kan med andra ord få en rejäl utdelning en eller två gånger om året när du investerar i aktier med hög utdelning. Utdelningsperioden för aktier ligger oftast från mars- maj och för de företag som delat upp sin utdelning på två tillfällen, de betalar oftast ut utdelning i apr/maj och sep/okt. Om du har en aktie med hög utdelning, låt säga ca 8 kr, och som betalas ut på två utdelningstillfällen, då får du 4 kr vid första utdelningen och 4 kr vid andra utdelningen.

Innan du köper dina första aktier med hög utdelning så bör du öppna ett investeringssparkonto hos Avanza eller Nordnet som är det mest förmånliga kontot när du ska investera dina pengar.

Aktier med hög utdelning

Aktier med hög utdelning

Vill du läsa mer om utdelningsaktier? Vi har skrivit mycket om vad du bör tänka på och hur du kan investera i aktier med hög utdelning på börsen.

Hur mycket kostar det att köpa aktier?

Förr var det vanligt att köparen fick betala en avgift när man gjorde ett aktieköp, och denna avgift kallas för courtage. Idag är det många banker som har kvar courtage-avgiften och för aktieköparen gäller det att köpa aktier som gör att courtaget kompenseras med stigande aktiepriser eller hög utdelning, för annars blir ditt köp en förlust. Men det finns sätt att kringgå courtage. Många av de nya internetbankerna har generösa förmåner som gör att du som kund får handla på svenska aktiemarknaden helt courtagefritt upp till ett visst belopp, som vanligtvis är 50 000 kr. Denna förmån ska du absolut utnyttja för då slipper du dyra köpavgifter när du handlar aktier. Om du har handlat upp din kvot för courtagefritt aktieköp kan du enkelt öppna ett investeringssparkonto hos en annan internetbank och dra nytta av deras courtagefria aktieköp. Det är dock inte en strategi som vi rekommenderar.

Passivitet leder inte till mycket

När det gäller din egen privatekonomi måste du vara aktiv och planera. Vill du tjäna pengar på ditt kapital så är aktier med hög utdelning ett bra val. Du kan även mixa ditt sparande med fondköp eller aktier som är nya på marknaden men som har en potential att stiga och ge hög utdelning. Aktiemarknaden är väldigt fluktuerande och för dig som investerare gäller det att hålla sig på jour med vad som händer i de bolag där du har satsat kapital och ta aktiva beslut om du ska behålla dina aktier eller om du ska byt till ett annat konkurrerande bolag som det går bättre för eller som du helt enkelt ska byta bransch. För att öka dina egna intäkter och utdelningar är det bra att sprida dina aktieköp. Att bygga en nybörjarportfölj med sex – åtta olika bolag är en bra start när du börjar bygga din portfölj och med få bolag i din aktieportfölj blir det också lätt att överblicka vad som händer i de olika bolagen samt att läsa in sig på årsrapporterna. De snabba klippen som gick att göra för några decennier sedan är numera ett minne blott men genom att ta steget in på aktiemarknaden och satsa på aktier som ger hög utdelning kan du år för år bygga på ditt kapital för en långsiktig tillväxt.